Als demo- en voorbeeld bedrijven van RVO willen wij u graag inspireren hoe een duurzame teelt vooral praktisch en effectief ingericht kan worden! Een middag waar meer dan 22 bedrijven aan deelnemen, die betrokken zijn bij de voorbereiding van het perceel, plant- en bodemgezondheid tot en met de levering van de planten. Wij nodigen u dan ook van harte uit om u te laten bijpraten op 6 september van 13.00-17.00 uur en vooral ook om te zien hoe dit aangepakt kan worden. Geef je op via de website van mts Lucassen via de knop.
Nematoden of wel bodem aaltjes spelen een belangrijke rol in het bodem voedselweb. Goede nematoden die leven van schimmels, bacteriën en van andere bodem bewoners zijn voltallig aanwezig in uitgerijpt groencompost. Microsopische video opnamen tonen het gedrag van deze nematoden…
De larven van engerlingen hebben een 3-tot 4-jarige cycles en kunnen grote tot zeer grote schade geven aan de laanboomopstanden. In en vitale bodem, lijken de problemen met engerlingen af te nemen.
In de Boomkwekerij van April 2021 staat een artikel over het POP3 project ‘Duurzame Teelt, gezonde producten’ en de visie van Smeets Agroconsultancy over duurzaam telen en bodemverbetering. ‘Breder kijken naar de bodem’.
In het meerjarige Europese project Soilcom werken universiteiten en hogescholen uit vijf landen rond de Noordzee samen: Nederland, België, Duitsland, Denemarken en Verenigd Koninkrijk. Aarhus University in Denemarken is projectleider. Daarnaast werken deze instituten mee: Hamburg University of Technology in Duitsland, ILVO in België en James Hutton Institute in Schotland. In Nederland zorgt Delphy voor praktijkonderzoek samen met Smeets Agro consultancy en Hessel Marketing & Communicatie.
Bij het inplanten van een perceel bomen is het van belang om vooraf goed naar de bodem te kijken. Kijken eens naar de beworteling van de gewassen die op het veld staan voor inplant. De wortels van de planten geven vaak een goed beeld van de status van de bodemstructuur en de kwaliteit van de teelt laag.